witaminy
Dr n. biol. Henryk Różański
w swoim wystąpieniu na konferencji "Człowiek - Żywność - Zdrowie"
jako pierwszy zabrał głos na temat
Który ze składników pokarmowych jest najbardziej niedoceniany?
Link https://youtu.be/J-yH5SCkeuM?t=9m25s
Odpowiedział - Witamina B-12.

W dzisiejszych czasach obserwuje się ogromne niedobory Witaminy B-12.
Antybiotyki niszczą mikroflorę w jelitach, a ta między innymi powinna produkować witaminę B-12. 
Gotowanie powoduje w 80-100% zniszczenie B-12 w żywności.
Moda na odkwaszanie organizmu i wszelkie  preparaty alkalizujące żołądek powodują braki B-12, a te skutkują różnymi "delikatnymi problemami" takimi jak:
Wypadanie włosów.
Zmiany zwyrodnieniowe układu nerwowego. 
Kłopoty z siatkówką. B-12 odziaływuje na nerw wzrokowy i na siatkówkę.
Oczywiście spadek odporności organizmu.
B-12 zapewnia odporność przeciwko zakażeniom wirusowym, i brak B-12 ujawnia się popularnymi zakażeniami wirusem półpaśca, czy tak wszechobecnej opryszczki.
Bez B-12 szpik kostny nie będzie należycie pracował.
Niski poziom B-12 może sprzyjać rozwojowi niektórych nowotworów.

Jednym słowem
Mamy teraz Wszyscy wielkie braki Witaminy B-12, którego w żaden sposób nie pokryjemy korzystając z codziennej diety.

Smutne! 
Lekarze nie zauważają tego problemu, czyli
tak jak tytuł naszego Biuletynu, czyli 
Tego nie powie Ci Lekarz!

Konieczna suplementacja!

Temat dla nas nie nowy.
Od kilku lat trąbimy
Witamina B-12 to naturalny pogromca homocysteiny.
Jeżeli nie wiesz "z czym to się je" przeczytaj na naszej stronie
www.naturalna-medycyna.com.pl

Już w Biuletynie 70 i 71 z 2014 roku było obszernie na ten temat.
Nie wiesz co to Homocysteina?
Czytaj!
Dla przypomnienia skrót link Witamina B-12 naturalny pogromca Homocysteiny.

Witaminę B-12
o optymalnym składzieznajdziesz tutaj