Dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik - Gastrolog, Dietetyk o sobie.
Specjalizacje: Gastroenterologia, Choroby wewnętrzne.

W czasie konferencji na temat 
"Człowiek - Żywność - Zdrowie"
która odbyła się 11.03.2016 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu

na pierwsze pytanie 
Który ze składników pokarmowych jest najbardziej niedoceniany?

jako trzecia odpowiadała: Dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik
która najogólniej mówiąc stwierdziła że według niej to Białko.
Wypowiedź Pani Dr w czasie konferencji na Youtube.com 

Doskonałe Białko
znajdziesz tutaj


dorota wasko czopnikW 1997 roku zostałam absolwentką Akademii Medycznej we Wrocławiu na kierunku lekarskim. Swoją karierę zawodową rozpoczęłam we wrocławskiej Klinice Gastroenterologii i Hepatologii, gdzie wciąż jestem adiunktem.
W 2002 roku zostałam laureatką na międzynarodowym Kongresie UEGW, odbywającym się w Genewie (Best Abstracts Award).
W 2003 roku obroniłam doktorat, a moja praca doktorska została uhonorowana Nagrodą Rektora Akademii Medycznej we Wrocławiu.
W 2004 roku zostałam wyróżniona Nagrodą Indywidualną III stopnia, przyznaną przez Rektora Akademii medycznej za istotne i kreatywne osiągnięcia w pracy naukowo-badawczej.
W 2005 roku zdobyłam stopień specjalisty chorób wewnętrznych, obecnie zaś finalizuję specjalizację z gastroenterologii.
W 2007 roku zakończyłam studia podyplomowe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu na Wydziale Nauk o Żywności o profilu Żywienie a Zdrowie, uzyskując uprawnienia konsultanta żywieniowego. 
W 2009 roku zostałam uhonorowana Nagrodą Indywidualną I stopnia, przyznawaną przez Rektora Akademii Medycznej za ważne i twórcze dokonania w pracy naukowej.
Co więcej, wyróżniono mnie III nagrodą Towarzystwa Stomatologicznego za cykl prac dotyczących refluksowej choroby przełyku, a także w 2009 roku Nagrodą naukową Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego i Wrigley Oral Healthcare Programs 2008 za cykl prac opisujących zagadnienie biochemii śliny u chorych ciepriących na chorobę refluksową przełyku. Od wielu lat udzielam porad jako gastrolog. Wrocław to miasto, w którym zdobywałam wiedzę na Uniwersytecie Medycznym oraz Uniwersytecie Przyrodniczym. W zakres świadczonych przeze mnie usług wchodzi m. in. manometria przełykowa, w tym manometria przełykowa wysokiej rozdzielczości, pH-metria, impedancja-pH, manometria anorektalna, ćwiczenia biofeedback w nietrzymaniu stolca, zaparciach, zaburzeniach oddawania stolca, a także kolonoskopię i gastroskopię. Jestem autorką i współautorką wielu publikacji medycznych zarówno w czasopismach polskich, jak i zagranicznych (prawie 100), tłumaczką rozmaitych pozycji wydawniczych z dziedziny gastroenterologii, współautorką rozdziałów w książce o tematyce żywieniowej, autorką rozdziałów w podręcznikach i unikalnego na rynku europejskim „Atlasu manometrii przełykowej wysokiej rozdzielczości”. Stale staram się podnosić swoje kwalifikacje i kompetencje poprzez systematyczny udział w konferencjach i kongresach krajowych i zagranicznych.

Specjalizacje:
Gastroenterologia i Choroby wewnętrzne.




Holistic Polska