olej kokosowy
Przeglądam internet.
Tęsknym wzrokiem błądzę po pięknych oceanicznych plażach, a za oknem szaro buro deszczowa jesień.

Piękne wysmukłe palmy kokosowe.
Warto coś więcej wiedzieć o nich.
Zaglądam do Wikipedii.
palma kokosowaKokos właściwy, palma kokosowa (Cocos nucifera L.) – jedyny gatunek z monotypowego rodzaju kokos (Cocos L.), należącego do rodziny arekowatych.

Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa vriksha, co tłumaczy się jako „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”.

W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, „drzewo o tysiącu zastosowań”.

Palma kokosowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Kopalne szczątki z Nowej Zelandii wskazują, że rośliny o małych orzechach kokosowych rosły tam już przed 15 milionami lat.

Najstarsze skamieniałości były znajdowane w Radżastanie w Indiach.

Jej owoce wyrzucone przez morze i zdolne do kiełkowania znajdowano w Norwegii. Obecnie jest najczęściej występującą palmą, gdyż rośnie wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich.

Zdanie o Indiach wyróżniłam na niebiesko.
Dlaczego?
Właśnie z Indii pochodzą nasze doskonałe Oleje Kokosowe.
Nic dziwnego - taka tradycja liczona w milionach lat.

Wracam do Wikipedii.
Opis powala na kolana.
Palma kokosowa daje materiał do 1001 zastosowań,
jednak dla mnie i dla Ciebie najważniejsze są Oleje Kokosowe.

Olej kokosowy to Zdrowie.
Olej kokosowy rownież ma swoją stronkę w Wikipedii.
Tam znajduję ciekawe zdanie o wartości prehistorycznej:
"Wiele organizacji zdrowotnych odradza regularną konsumpcję oleju kokosowego z powodu dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia." - czyli piramidalna bzdura lansowana 50 lat temu.

Olej kokosowy to prawdopodobnie najzdrowszy tłuszcz na świecie.
A że tłuszcze to Zdrowie - wiedzą już chyba wszyscy.
tradycyjna produkcja oleju kokosowego

Pozwolisz, że teraz opowiem Ci o naszych olejach kokosowych, a potem kilka słów o stanie Kerala skąd pochodzą.

Umownie dla wygodnego wewnętrznego użytku Oleje Kokosowe biorą swoją nazwę od koloru paska na etykiecie. Mamy więc podstawowe: Zielony, Pomarańczowy i Niebieski. Tę systematykę psuje trochę olej Pure, który również ma zielony pasek i dlatego tutaj dodajemy słowo, czyli mamy Zielony Pure. 

Zielony - tłoczony na zimno ze świeżej kopry kokosa do 48 godzin od zbiorów. Charakteryzuje go intensywny zapach i smak, a ponadto oleje ze świeżej kopry na polskim nie są często spotykane, a jak już są to w astronomicznych cenach. Temperatura dymienia tego oleju to 175 stopni.

Pomarańczowy - tłoczony na zimno ze świeżej kopry kokosowej do 48 godzin  od zbiorów. Olej ten jest tłoczony ręcznie, co znacznie maksymalizuje zawartość składników odżywczych. Temperatura tłoczenia za pomocą pras ręcznych wynosi 40 stopni. Powyższy sposób tłoczenia ma swoje dobre oraz złe strony. Dobrą stroną są właściwości odżywcze, których ten rodzaj oleju ma najwięcej, natomiast złą stroną jest fakt, że nie można używać go do smażenia. Prasy ręczne nie są na tyle dokładne, aby olej dokładnie przefiltrować, a więc znajdują się w nim grudki kopry kokosowej, które palą się w niskiej temperaturze. Podsumowując olej kokosowy tłoczony ręcznie jest przede wszystkim do stosowania na zimno lub w celach kosmetycznych. Temperatura dymienia tego oleju wynosi 150 stopni.

Niebieski - olej rafinowany, bezzapachowy, bezsmakowy, biały. Olej tego typu ma mało właściwości Zdrowotnych, jednak zachowuje podstawową właściwość oleju kokosowego - nie wydziela tłuszczy trans podczas smażenia. Temperatura dymienia wynosi 215 stopni. Jest jednym z najlepszych olejów do smażenia. Bielony nie chemicznie lecz parą wodną co jest jego wielką pozytywną cechą.

Zielony PURE - CZYSTY 100% - olej nierafinowany tłoczony na zimno z Suszonej kopry kokosowej. Olej PURE względem zwykłego oleju kokosowego zielonego różni się tylko tym, że ma słabszy zapach, mniej intensywny smak oraz jest tańszy. Temperatura dymienia wynosi 190 stopni.

Doskonałe
Oleje Kokosowe
ze stanu Kerala
znajdziesz tutaj

Nie będę się tu wysilać na kompilowanie różnych opowieści o Indiach, czy o wspaniałym stanie Kerala. Nigdy tam nie byłam, choć chciała bym bardzo poczuć inne hinduskie zapachy, ale jak narazie pozostaje mi tylko wspaniały zapach nierafinowanego oleju kokosowego i kilku "wyblakłych" przypraw ze sklepu spożywczego.

Pan Adam Żamojdo, który wielokrotnie odwiedzał Indie i importuje produkty z Indii przywiózł nam w prezencie maleńkie buteleczki 5 ml. hinduskich ekstraktów.

Próbowałam. To czysty ogień. 100% olej z oregano (jeżeli próbowałeś to wiesz co to za smak) przy tych przyprawach to kaszka manna dla niemowląt.
Ile tych ekstraktów używać?
Na mój polski gust - jedna kropla na cysternę zupy.
Naturalna Medycyna nawet nie spróbowała wprowadzać tego ognia do obrotu.
Trzeba by do każdej buteleczki dodawać strażaka jako BHPowski gratis.

Niżej tekst Pana Adam Żamojdo o stanie Kerala i pośrednio o naszych Olejach Kokosowych.

Kerala 2Orzechy kokosowe, z których wyrabia się ten olej dojrzewają na ekologicznych plantacjach palm kokosowych w cudownym, słonecznym Indyjskim stanie KERALA. Ten przepiękny rolniczy stan położony na samym południu Indii – rozciąga się blisko 600km wzdłuż Oceanu Indyjskiego, gdzie przepiękne wybrzeże i piaszczysto-palmowe plaże tworzą idyllistyczny krajobraz.


Nazwa stanu „KERALA” pochodzi od słów KERA – palma kokosowa i Alam – kraj, ląd, a więc jest to kraj palmy kokosowej. I faktycznie wzdłuż całego wybrzeża rosną gaje palmowe, można spotkać mnóstwo farm kokosowych – „palmy rosną tu wszędzie, gdzie popadnie” – jest to po prostu przysłowiowe „zagłębie palmy kokosowej”.

KERALA – to przepiękny zakątek świata, stan pachnący wanilią, cynamonem, pieprzem, kardamonem, kokosem, farmami mango, rosnącymi na drzewach orzechami nerkowca i wieloma jeszcze mniej znanymi przyprawami, owocami i warzywami. A wspaniała Kuchnia Keralska jest wprost nie do opisania – często bardzo ostra ale niesamowita - „Miód – malina” ale z chili.

Jest to też jeden z najbogatszych stanów Indii, nie widać tu żebractwa, nachalności sprzedawców, tubylców czyhających „na każdym rogu” na bakszysz. Ludzie choć biedni to uśmiechnięci, życzliwi, gotowi pomóc „bladej twarzy”. Ale bez przesady – napiwków też nie odmawiają :), nawet ich oczekują ale można powiedzieć, że z pokorą, bez nachalności.

Kerala 1Co jeszcze znajdziemy w stanie KERALA, oprócz morza i plaż? – tzw. BACKWATERS czyli rozlewiska Kerali, sieć połączonych kanałów, rzek i jezior tworzących istny labirynt – ok. 900km dróg wodnych. To jedna z czołowych atrakcji turystycznych Kerala. Można tu wynająć małą łódeczkę lub dużą „barkę” z kapitanem i kucharzem, komfortowo wyposażoną w sypialnie, toalety, klimatyzację i spędzić kilka godzin lub dni podziwiając niesamowitą faunę i florę, obserwując życie tambylców żyjących w przykanałowych wioskach, lub zatrzymać się w jednym z bardzo licznych tu homestay-jów (rodzaj naszej agroturystyki) gdzie za 10-20 USD znajdziemy bardzo dobre warunki – często lepsze niż nad naszym pięknym Bałtykiem :)

Jeżeli mamy dość wody i chcemy odpocząć od plażowego słońca to ok. 150 km. w głąb jest takie ich „Zakopane” – Munnar. To główna miejscowość w pięknych górach, chyba nazywanych Zachodnimi, gdzieś wyczytałem że są to wzgórza „Cynamonowe” – może dlatego, że są porośnięte plantacjami herbat. Piękne krajobrazy i świeży klimat pozwolą odpocząć od gorących plaż.

Kerala to stan cichy i spokojny stworzony do cichego odpoczynku wśród przyrody, gdzie niejednokrotnie będziemy mieli plaże do własnej dyspozycji. Jeśli chcemy odwiedzić bardziej rozrywkowy kurort morski z licznymi knajpkami i restauracjami, to w Kerala są tylko dwie takie miejscowości nadmorskie, obie położone niedaleko stolicy Kerala – Trivandrum: Varkala – położona ok. 45 km na północ od stolicy i Kovalam ok. 15km na północ.

Karolina Kamińska
Redaktor naczelny portalu
www.ksiezniczka-zdrowia.pl
(strona w przygotowaniu)

Ps:
Oczywiście mogłam wyciagnąć od Pana Adama mnóstwo informacji, o sposobach produkcji, o prymitywnych i skomplikowanych technologiach i danych "techniczno-handlowych", ale po co?
Dla mnie najważniejsze to:
Czarodziejski zapach nierafinowanego Oleju Kokosowego
i jego wspaniałe właściwości Zdrowotne.

Ps:
Dużo konkretnych informacji o właściwościach
Zdrowotnych oleju kokosowego Tutaj >>>
i
100 sposobów na użycie Oleju Kokosowego