jajko magiczny skladnik
Foto za zgodą autora ze strony
http://magicznyskladnik.pl/2016/03/jak-idealnie-ugotowac-jajko/ 
Choć jest wiele szkół gotowania jajka warto odwiedzić te stronę i przeczytać
Jak idealnie ugotować jajko.

W czasie konferencji na temat 
"Człowiek - Żywność - Zdrowie"
która odbyła się 11.03.2016 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu

na pierwsze pytanie 
Który ze składników pokarmowych jest najbardziej niedoceniany?

jako drugi odpowiadał:
Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka
O profesorze >>>

Link do wypowiedzi profesora

https://youtu.be/J-yH5SCkeuM?t=15m58s

Profesor podkreślił, że badania Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
doskonale wpisują się w 
Oficjalny kierunek badań w UE
Żywność w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
na co pójdzie 40% nakładów.

Cieszę sie, że dr Różański zaczął od witaminy B-12.
Najwięcej witaminy B-12 jest w jajach.
W jajach w zasadzie mamy wszystko.
Jak zapytam pierwszego lepszego przechodnia, co wie o jajach to pierwszą rzecz którą powie - To Cholesterol - nic więcej.
Tymczasem w jajach jest 0,3% cholesterolu czyli poniżej 200 mg.
Natomiast nikt nie mówi, że tam jest 2 g doskonałych fosfolipidów, wszystkie witaminy z grupy B, wspaniały zestaw kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3. itd. itd.
Jajko to jest skarbnica doskonałych substancji bioaktywnych.
2 jajka pokrywają całkowicie zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne.
Musimy mówić o jajach.
Tam jest zawarte Życie!
Wystarczy energia, czyli ciepło przez 21 dni i powstaje żywy organizm, który zawiera układ kostny, krwionośny, immunologiczny, czyli potrafi się bronić i oczywiście potrafi się dalej rozmnażać.
W jaju zawarte są wszystkie biologicznie aktywne składniki potrzebne do stworzenia Życia.
W jajach są zawarte substancje tworzące życie, wspomagające życie i chroniące życie przed złym środowiskiem.

Cholesterolu z jajek proszę sie nie bać, ponieważ on nie wbudowuje się w naszą
tkankę. W naczynia krwionośne wbudowuje się wyłącznie ten Cholesterol który sami produkujemy, a codziennie produkujemy go tyle ile jest w piętnastu jajach.

Nie bójmy się JAJ!

Tyle Pan Profesor.

Kilka moich uwag na temat Jajek.
Jeszcze do tej pory (14-V-2016) błąka się w internecie i innych mediach, rozpętana w ramach cholesterolowej nagonki, bezsensowna teoria o jednym, czy 2 jajkach w tygodniu.

Na szczęście nie wszyscy ulegli tym antyZdrowotnym bzdurom.

Optymalni, czy osoby stosujące Dietę Dobrych Produktów nie wystraszli się i w dużym stopniu odżywiali się jajkami, lub samymi żółtkami i wbrew tragicznym medialnym wróżbom - mają się bardzo dobrze.

O ile jeszcze bardzo światli wegetarianie mają szansę, choć to trudna sprawa, na zachowanie Zdrowia, to Weganie, którzy jajek i innych zdrowych pokarmów nie dotykają, powoli doprowadzają swój organizm do ruiny.
Moda modą, a trochę rozumu by się przydało!

Na stronie www.dieta-dla-zuchwalych.pl czytamy:
Jedzenie mięsa jest be ponieważ trzeba zabijać zwierzęta, a my w swej humanistycznej poprawności nie będziemy tego robić. Nie zabijemy świni, nie zabijemy kury, nie zabijemy JAJKA, nie zabijemy rybki, ośmiornicy.
Jadąc tak dalej nie zabijemy komarka, robaczka, bakteryjki i wiruska.
Zabijemy siebie! 


A wracając do 
Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszki.
To pod jego kierownictwem pracował zespół który opracował prawdziwą

Kapsułę Życia
znajdziesz tutaj

preparat w którym główną rolę grają "WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY".

Wzbogacone ovofosfolipidy to fosfolipidy pozyskane z żółtka jaja kurzego, wzbogaconego w procesie specjalnego żywienia kur. Nioski dostają paszę o opatentowanym składzie, opartą na naturalnych składnikach takich jak: preparaty z torfu, olej rzepakowy, olej lniany oraz algi morskie. "Jaja wzbogacone" powstałe w wyniku takiego procesu żywienia, zawierają 12 razy więcej długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega- 3 w porównaniu do zwykłych jaj dostępnych w sklepach.


Preparat ten to OVOBIOVITA® Initium przeznaczony jest do stosowania profilaktycznego oraz doraźnego dla osób: 
* narażonych na stres i długotrwały wysiłek umysłowy i/lub fizyczny

* z zaburzeniami koncentracji i pamięci
* z zaburzeniami funkcjonowania układu sercowo naczyniowego
* z nadciśnieniem tętniczym i/lub wysokim poziomem cholesterolu
* z problemami związanymi z pracą wątroby i nerek
* w okresie rewitalizacji po przebytych chorobach i terapiach

Unikalność preparatu Ovobiovita wynika z jego właściwości kompleksowo wspomagających:
-profilaktykę układu sercowo-naczyniowego,
-funkcje mózgu i układu nerwowego,
-pamięć i koncentrację,
-ogólną odporność psychofizyczną organizmu,
-regenerację wątroby i pracę nerek,
-wspomagających procesy rekonwalescencji po przebytych chorobach i terapiach,
-potencję seksualną.

Polski rynek farmaceutyczny już dziś uznał OVOBIOVITA Initium największym odkryciem roku, honorując preparat dwiema prestiżowymi nagrodami Złoty Otis 2014 w kategoriach "Debiut Roku" oraz "Preparaty Immunostymulujące". To najważniejsze nagrody w branży przyznawane przez konsumentów najlepszym, innowacyjnym farmaceutykom dostępnym bez recepty.

Ovobiovita - Złoty Otis w kategorii - Debiut Roku
Ovobiovita - Złoty Otis w kategorii - Preparaty Immunostymulujące

ovobiovita nagrody